VISUAL EFFECTS

A vizuális effektek fontos kifejező eszközei, a mai filmkészítésnek. Költséghatékony megoldásainak hála, egyre gyakoribbak a nagyjátékfilmes világban. Hazánkban is egyre népszerűbbek azok a kifejezések hogy CGI, azaz Computer Generated Imagery, VFX és SFX.

Azonban rengetegen nem tudják a különbséget a kifejezések között, így egy-egy rendelésnél tévesen használják őket, és nem azt kapják végeredményképpen mint amit ők szerettek volna. 

CGI - Computer Generated Imagery - magyarul számítógép által létrehozott kép. A CGI általában egy 3D objektum amit számítógépen készítettek el, és integráltak be akár egy élő felvételbe is. Ilyen lehet például egy autó, egy szereplő, egy tárgy, amit elhelyezünk egy felvételen. Ezek mind 3D szoftver segítségével importálunk a képre. Gyakran használják nagyjátékfilmek, tv, és játékok is bár azoknak az élő 3D technikáját ritkán említik CGI-nak.

A VFX - Visual Effects - vizuális effektek szintén számítógépen készülnek de az élő felvételt manipuláljuk hogy úgy tűnjön hogy történetünkhöz illeszkedjenek. Ilyenkor általában nem 3D techinkát alkalmazunk, hanem különböző stock felvételeket helyezünk a felvételekre, melyeket lekövetéssel és különböző technikákkal a lehető legélethűbbé tesszük. A VFX készítő feladata, hogy a lehetetlent teljesen valóságosnak tüntessék fel.

SFX - Special Effects - Az életben is megtörtént különleges effektek, ezzel külön szakemberek foglalkoznak. Az emberek gyakran keverik össze a speciális és a vizuális effekteket. A speciális effektek mindig a helyszínen a valóságban is megtörténnek, míg a vizuális effektek nem!

St

Stúdiónk mind vizuális effektekkel, mint CGI-al is foglalkozik. Így mindig a maximumot tudjuk kihozni képi világunkból. Ezeknek az effekteknek a legnagyobb előnye, hogy költség és idő hatékony. Vegyünk egy példát: Egy robbantáshoz rengeteg szakember kell. Egy garázs felrobbantása a valóságban rengeteg előkészülettel jár. Pirotechnika, biztosítás, tűzoltó, mentő, felrobbantani kívánt épület építése, előkészítése, robbanóanyag.... és még sorolhatnám, nem beszélve arról, hogy egy ilyen jelenetet csak egyszer tudunk felvenni általában, költségkerettől függően. Míg ugyanezt vizuális effektekkel kis 3D-vel keverve, egy hét utómunkával meg lehet csinálni, és akár egyetlen Skypanel elég a kivitelezéshez, azonban természetesen minél több energiát fektetünk be, annál jobban fog kinézni a végeredmény.

Mindezek mellett történet kifejező képességét nagyban növelhetjük vele. Hiszen színészünktől nem lehet elvárni hogy egy asztalt befejeljen. Természetesen megcsinálhatjuk patronokkal, azonban ismét hatalmas költség, ami utómunkába másfél óra. Tehát a vizuális effektek megoldanak rengeteg veszélyes dolgot, így egyszerűsítve a felvétel menetét. Természetesen hosszas előkészületek szükségesek, az ilyen egyszerű effektek elkészítéséhez is.

Azonban ha Önnek is van olyan ötlete, amit szívesen látna a képernyőn a saját rövidfilmjében vagy saját cége reklámfilmjében, ne habozzon és keressen fel minket, szívesen segítünk az ötlet megtervezésétől a megvalósításig.